Jukka Hautamäki Theia

1.12.–23.12.2016

Jukka Hautamäen näyttelyssä pohditaan näkymättömän tekemistä näkyväksi, sen katoamista ja havainnon kokemusta. Näyttelyn kantavana ajatuksena on idea siitä, että jotain ei voi olla olemassa ilman jonkin toisen voiman tai olion vaikutusta.

– –

Theia on hypoteettinen, muinainen planetaarinen objekti varhaisessa aurinkokunnassa. Erään teorian perusteella sen oletetaan törmänneen Maahan miljoonia vuosia sitten ja synnyttäneen Kuun. Koostumukseltaan Theia muistutti Maata, sillä ne muotoutuivat samalla alueella. Useimpien näkemysten mukaan Kuusta arvioidaan olevan Theiaa noin 70–90 prosenttia ja Maata 10–30 prosenttia. Näyttelyn teosten keskinäinen dynamiikka ja vuoropuhelu mukailevat tätä syntymisen, ilmentymisen ja katoamisen oletettua tematiikkaa.

Teokset tuottavat katoavien kuvien variaatioita, tarjoten yleisölle mahdollisuuden niin dokumentointiin kuin kuvien tilalliseen kokemiseen ja jakamiseen. Nimet, materiaalit ja värit tarjoavat viittauksia ja vihjeitä tulkinnan pohjaksi. Näyttelyn installaatioita yhdistää elokuvallisuus, katoavaisuus, leikillisyys, rytmisyys ja vähäeleisyys.

Jukka Hautamäki (s. 1971) työskentelee äänen, valon, liikkuvan kuvan ja elektroniikan parissa. Hän tutkii teoksissaan teknologian ja median välittämän materiaalisuuden uusia tasoja ja tulkintoja. Hautamäen viimeisimmät yksityisnäyttelyt ovat olleet esillä Galleria Titanikissa 2015, Skaftfell Center for Arts Project Spacessa Islannissa 2014 sekä Galleria Huudossa 2014.

Hautamäen teoksia on nähty yhteisnäyttelyissä mm. Open Fields RIXC-festivaaleilla Riikassa 2016, Horseandpony Fine Arts -galleriassa Berliinissä 2014 sekä Borey-galleriassa Pietarissa 2012. Hän on tehnyt lukuisia äänitaiteen live-esityksiä ja työpajoja Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Taiteilija on tavattavissa näyttelyssään sunnuntaina 18.12.2016 klo 14–16.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.