Kimmo Schroderus, Contemporary Beelzebub #2, 2021, haponkestävä teräs. Kuva: Aukusti Heinonen.

Kimmo Schroderus, Mattias Nordéus nordiSKulptur 4

25.11.–18.12.2022

Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Pohjoismaisen kulttuuripisteen nelivuotisen nordiSKulptur-yhteistyöhankkeen viimeisessä näyttelyssä nähdään rinnakkain ruotsalaisen kuvataiteilijan Mattias Nordéuksen (SWE) ja kuvanveistäjä Kimmo Schroderuksen veistoksia.

Mattias Nordéus (s. 1978) on valmistunut taiteen maisteriksi Malmön Taideakatemiasta.

Hänet tunnetaan kuvataiteilijana parhaiten kulmikkaista ja puisista ihmishahmoistaan, joissa maalauksen ja kuvanveiston rajapinta hämärtyy. Puuveistokset ovat mäntyä, jonka Nordéus maalaa akryyli- ja öljyväreillä.

Nordéuksen hahmot ovat saaneet innoitusta mm. varhaisten videopelien monikulmaisesta suunnittelusta, länsimaisen taidehistorian tunnustetuista muodoista sekä maalauksen rajoituksista ja mahdollisuuksista. Pakeneminen nopeisiin ärsykkeisiin, kuten peleihin ja päihtymiseen, on hahmojen maailmassa myös tyypillistä. Viitteitä sotapeleihin ja todellisiin taisteluihin lisäävät sotilaat pienoiskoossa, jotka ajoittain vaikuttavat suojelijoilta ja toisinaan herkiltä lapsilta lohdutuksen tarpeessa.

Kimmo Schroderus (s. 1970) on ansioitunut suomalainen kuvanveistäjä. Hän valmistui Suomen Kuvataideakatemiasta vuonna 1998. Schroderus on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Hän on myös tehnyt monia julkisia taideteoksia. Vuonna 2004 hänelle myönnettiin Ars Fennica -palkinto.

Työskentelyssään Schroderus korostaa käsityöläisen asennetta, kiinnostustaan materiaaleihin sekä tilallisiin ratkaisuihin teoksen ja sitä ympäröivän tilan välillä. Schroderuksen uusimpien veistosten aihemaailmoista voi löytää vaikutteita mm. science fictionista, kauhuelokuvista ja vaikkapa goottilaisten rakennusten seiniltä tutuista gargoileista. Schroderuksen veistosten hahmot ovat ihmisten ja eläinten yhdistelmiä ja mahdollisesti joidenkin omituisten tapahtumaketjujen muokkaamia.

Kuratoitu nordiSKulptur-näyttelysarja on toteutunut vuosien 2019–2022 aikana vaihtuvien yhteistyömaiden- ja partnerien kanssa myös muissa Pohjoismaissa.  Vuoden 2022 näyttelyn kumppanina on Linnköpingin taidehalli Passagen, jossa nähdään vuonna 2023 yhteistyössä Suomen Kuvanveistäjäliiton kanssa nordiSKulptur-näyttely.

Videon toteutus: Pia Männikkö

Etualalla: Mattias Nordéus, Bathsheba, 2021, öljyväri ja akryyli puulle. Kuva: Aukusti Heinonen.
Etualalla: Kimmo Schroderus, Lab Experiment #5, 2022, haponkestävä teräs. Kuva: Aukusti Heinonen
Mattias Nordéus, Portrait of a Man, 2021 & Father Figure, 2021, öljy ja akryyli puulle. Kuva: Aukusti Heinonen.

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.