Kimmo Schroderus, Contemporary Beelzebub #2, 2021, haponkestävä teräs. Kuva: Aukusti Heinonen.

Kimmo Schroderus, Mattias Nordéus nordiSKulptur 4

25.11–18.12.2022

Det är dags för den fjärde och sista utställningen i Nordisk kulturkontakts och Finska skulptörförbundets fyraåriga samarbetsprojekt nordiSKulptur. Verk av konstnärerna Mattias Nordéus och Kimmo Schroderus ställs ut på Galleria Sculptor i Helsingfors.

Mattias Nordéus (f. 1978) är utbildad till konstmagister vid Malmö konstakademi. Han är känd för sina kantiga träskulpturer där gränsen mellan målarkonst och skulptur suddas ut. Nordéus använder sig av furu som han sedan målar med akryl- och oljefärger.

Karaktärernas uttryck är inspirerade av tidiga videospel och av kända former ur den västerländska konsthistorien samt av målandets möjligheter och begränsningar. En flykt till snabba kicks genom droger och spel är typiskt för hans karaktärer. Verken innehåller också referenser till krigsspel och strider i form av soldater i miniatyrformat vilka stundvis agerar beskyddare, stundvis påminner om sköra barn som söker tröst.

Kimmo Schroderus (f. 1970) är en framstående finsk skulptör. Han utexaminerades från Bildkonstakademin i Helsingfors 1998. Schroderus har hållit många separatutställningar både i Finland och utomlands. Han har också gjort ett flertal offentliga konstverk. År 2004 tilldelades han Ars Fennica-priset.

Hans arbete karaktäriseras av en hantverkarattityd och intresse för material och nya rumsliga lösningar i samspelet mellan verken och det omkringliggande utrymmet. I Schroderus senaste skulpturer hittar man element som gargouille-figurer som vanligen brukar pryda gotiska byggnader samt referenser till science fiction och skräckfilmer. Skulpturernas figurer är ofta blandningar mellan människor och djur.

Utställningsserien nordiSKulptur har genomförts åren 2019–2022 med olika samarbetspartners runtom i Norden. Utställningen 2022 är ett samarbete med Linköpings konsthall Passagen, som också kommer att ordna en nordiSKulptur-utställning i Sverige år 2023 i samarbete med Finska skulptörförbundet.

Video av Pia Männikkö

Framme till höger: Mattias Nordéus, Bathsheba, 2021, olja och akryl på trä. Foto: Aukusti Heinonen.
Kimmo Schroderus, Lab Experiment #5, 2022, syrafast stål. Foto: Aukusti Heinonen.
Mattias Nordéus, Portrait of a Man, 2021 & Father Figure, 2021, olja och akryl på trä. Foto: Aukusti Heinonen.

Gå med på vår e-postlista

Genom att beställa Galleria Sculptors nyhetsbrev får du information om aktuella utställningar och evenemang. Nyhetsbrevets språk är finska och engelska.