Näkymä Timo Ahon näyttelyyn Volume. Kuva: Aukusti Heinonen.

Timo Aho Volume

28.10.–20.11.2022

Volume on Timo Ahon ensimmäinen laaja yksityisnäyttely Galleria Sculptorissa. Se on tutkimusmatka maailmaan, jossa todellisen ja kuvitellun raja on hämärtynyt. Näyttelyssä arkipäiväiset ja kaupunkiympäristöstä tutut materiaalit yhdistyvät kasvin kaltaisten veistosten kautta teknologiavetoisen valvonta- ja kulutusyhteiskunnan muotokieleen. Veistokset sulautuvat tilallisten ja äänellisten ulottuvuuksien kanssa luoden galleriatilaan moniaistillisen kokemuksen.

Valo ja viestintä määrittävät nykyistä elämänrytmiä, toimintaa ja mielialaa. Etenkin urbaanissa ympäristössä eläminen on yhä enemmän irrallaan luonnon kiertokulusta. Keinovalot eristävät ihmiset ja muut olennot vuorokauden rytmistä, vuodenajoista sekä kokemuksesta tähtitaivaaseen. Käsitteellinen kuilu kaupunkimaisen elämänmuodon ja luonnon välillä kasvaa. Valomainokset, kaupunkien hälyt ja erilaisten alustojen kautta kanavoitu informaatio on keskeinen osa jokapäiväistä urbaania arkea.

Volume on käsitteenä moniselitteinen. Näyttely toimii jonkinlaisena katalyyttinä pohdinnoille nykymaailmasta ja sen ilmiöistä. Kokonaisuuteen tiivistyy jotain, joka määrittää ihmisen olemista, toimintaa ja tätä aikaa – se on samaan aikaan leikkisä, uhkaava ja omituinen.

Näyttelyn tekemistä on tukenut Taiteen edistämiskeskus ja Oscar Öflunds Stiftelse.

Timo Aho (s.1980) työskentelee kuvanveiston, installaatio- ja paikkasidonnaisen taiteen menetelmin. Aho hyödyntää teoksissaan muuttuvia elementtejä, kuten ilmaa ja valoa, sekä populaarikulttuurista tuttuja materiaaleja ja estetiikkaa.

Timo Aho on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta v. 2021, sekä opiskellut kuvanveistoa ja ympäristötaidetta Glasgow School of Artissa 2013–2016. Oman taiteellisen praktiikan ohella hän tekee yhteistyöprojekteja muiden taiteilijoiden ja tieteilijöiden kanssa. Aho on osallistunut näyttelyihin kotimaassa vuodesta 2012 ja hänen teoksiaan ja yhteistyöprojekteja on ollut esillä Suomessa ja kansainvälisesti vuodesta 2014 mm. Ars Electronica Festival ja Miami Art Week -tapahtumissa, Lontoon taideakatemiassa (Royal Academy of Arts London), Turun kaupungin taidemuseo WAMissa ja Keravan taidemuseo Sinkassa. Parhaillaan Irlannissa on esillä ensimmäinen osa moniosaista tiedettä ja taidetta yhdistävää kollaboraatiota Linte na Farraige. Ahon yhteistyöteoksia on Taigh Chearsabhaghin, Maille Maifin ja FB Airin kokoelmissa ulkomailla sekä omia teoksia yksityiskokoelmissa. Ahon julkinen teos valmistui Keravalle Kanniston liikenneympyrään kesällä 2022.

Timo Aho, Toteme, 2022, maalattu, kylmävalssattu teräs, pleksilasi, led-valot. Kuva: Aukusti Heinonen.
Timo Aho, 1.5 (almost perfect), 2022, muotoiltu mannekiininukke, polyuretaani, muotoiltu valvontapeili, kumisaappat, nahkahanskat, räätälöity kokopuku (yksityiskohta). Kuva: Aukusti Heinonen.
Timo Aho, Volume (plantae spiritus cannapaceus), 2022, hengittävä, ilmatäytteinen veistos. Kuva: Aukusti Heinonen.

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.