Lähikuva Camilla Edström Ödemarkin puusta tehdystä teoksesta.
Kuva suun anatomiaa tutkivasta puuveistoksesta. Kuva: Camilla Edström Ödemark.

Camilla Edström Ödemark Transformers

30.9.–23.10.2022

Camilla Edström Ödemark tarkastelee uuden veistossarjansa kautta ihmiskehon autonomiaan ja integriteettiin liittyviä kysymyksiä. Sarja on toteutettu Galleria Sculptorin näyttelyä varten.

Edström Ödemarkin taiteellinen työskentely keskittyy raja-alueisiin, joissa kaksi materiaalista tai teoreettista kappaletta kietoutuvat yhteen. Raja-alueita kuvaavat hyvin sanat kuten ”ei-kumpikaan” tai ”ei myöskään”. Ne ovat alueita, joilla on ennen kaikkea potentiaalia dikotomioiden murtamiselle.

Näyttely keskittyy ruumiidenvälisyyden (transcorporeal) käsitteeseen. Käsite viittaa teoriaan, jonka mukaan kehot ovat yhteydessä toisiinsa ainaisessa liikkeessä toistensa sisään ja lävitse: jaamme tahmean maailman, jota asuttaa huokoiset kehot. Pystymme määrittelemään alkuperän – kodin – kehojen sisältä löytyvien vieraiden aineiden kautta: mineraalit, myrkyt ja erilaiset teollisesti tuotetut yhdisteet kertovat meille mistä me tulemme ja kuinka me olemme matkustaneet läpi elämän. Samalla ihmiskeho on jatkuvassa vuorovaikutuksessa muiden olentojen, kuten mikro-organismien ja parasiittien kanssa. Tämä todellisuus sivuuttaa ihmisen taipumuksen jakaa maailmaa vastakkaisuuksiin; minun ja sinun kehoon, orgaaniseen ja ei-orgaaniseen, subjektiin ja objektiin. Kaikkeus yhdistyy saumattomasti itseensä, samalla kuin ihminen vetää primitiivisesti viivan mustan ja valkoisen välille.

Edström Ödemarkin uusien puuveistosten aiheina ovat mm. suun anatomia ja ruuansulatuskanavan pimeä ja kätketty tila. Ruoansulatusjärjestelmä ja sen muunteleva voima on yhtä aikaa sekä elämää antava että tuhoava – tila, jossa kaksi kokonaisuutta liukenee ja yhdistyy. Keho pysyy hengissä ottamalla vastaan jonkin toisen suoliston flooran mikro-organismien avulla. Näistä monisyisistä prosesseista huolimatta käsitämme kehomme kuitenkin omanamme sekä absoluuttisen eheänä. Edström Ödemarkin teokset nostavatkin esille jaetun tilan potentiaalin: mitä tapahtuu käsitteille kuten vastuu ja yhteiselo, kun katsomme ruumiidenväliseen maailmaan?

Teokset ovat tehty mädäntyneestä koivusta, jossa näkyy edelleen jälkiä puussa eläneistä hyönteisistä ja sienistä. Veistokset jatkavat hitaasti hajoamistaan ja muutosta vielä kauan sen jälkeen, kun taiteilijan kädet ovat viimeksi koskettaneet teoksia. Materiaali itsessään on sekä osa että alisteinen tarinalle, jota se kertoo.

Näyttely on toteutettu Taiteen edistämiskeskuksen, Svenska Kulturfonden:in ja Norjan kulttuurineuvoston tuella. Erityiskiitokset: Ove Nordström, Hammarhugg ja Conny Häger, Timmerhuset.

Camilla Edström Ödemark (s. 1985, Ahvenanmaa) valmistui vuonna 2020 kuvataiteen maisteriksi Oslon taideakatemiasta, ja tällä hetkellä hän asuu ja työskentelee Oslossa. Aiemmin hän on valmistunut kuvataiteen kandidaatiksi Tukholman Konstfackista. Hänen teoksiaan on ollut esillä mm. Gävleborgin läänin museossa (SE), Galleria Sinnessä (FI), BOAssa (NO), Konsthallen Mekenissä (SE) ja OK Corralissa (DK). Edström Ödemark on osallistunut useisiin residenssiohjelmiin, joista viimeisin on FAIR FABRIKKEN (2021) Kööpenhaminassa. Aiemmin hän on ollut mukana taiteilijavetoisen Galleri CC:n toiminnassa Malmössä ja vuodesta 2021 hän on toiminut opettajana Stavangerin taidekoulussa.

Camilla Edström Ödemark pitää opastukset näyttelyynsä:
lauantaina 1.10.2022 klo 13:00 englanniksi
sunnuntaina 2.10.2022 klo 13:00 ruotsiksi

Videon toteutus: Pia Männikkö

Chamber Plague I-XIII, 2022. Kuva: Aukusti Heinonen
Nimetön, 2022. Kuva: Aukusti Heinonen
Kuva: Aukusti Heinonen

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.