Närbild av James Prevetts konstverk..
Foto: James Prevett

James Prevett Twenty-Three Sculptures and a Painting

2.9.–25.9.2022

James Prevett (UK/FIN) esittelee uusia veistoksia, jotka saavat alkunsa kotitalousjätteistä ja johtavat henkiseen ja maagiseen.  Näyttelyn vaihtoehtoisia nimiä ovat olleet: ‘Everyday (orOrdinary’) Magic’, ‘Tea and Biscuits with an Angel’, ‘Modest Sculptures and other Proposals’, ‘Rubbish Mandalas’, ’Presence’, ‘Holes Let Things In and Out’, ‘Bags, Tubes and Things’ and ‘Other People’s Waste’.

Prevett on kutsunut kirjailija Luis Sagastin (ARG), taiteilijat Mikko Kuorinkin (FIN) ja Hikari Nishidan (FRA/JPN/FIN) sekä Independent Community Radio Networkin (EST/FIN, LTU/LVA) luomaan näyttelyä varten jotain vastauksena Prevettin teoksiin ja ajatuksiin. Argentiinalainen kirjailija Luis Sagasti on kirjoittanut Jamesin teosten ideoiden ympärille uuden tekstin. Mikko Kuorinki on tehnyt teoksen, joka koostuu teksti-’score’-stä ja väliaikaisista materiaalista lisäyksistä näyttelyyn. Hikari Nishida on tehnyt julkaisun arjen kokemuksista ja ink-jet -runoutta. Independent Community Radio Network (ICRN) on kansainvälinen aloite, joka yhdistää ja tukee samanhenkisiä radioita kestävämmän ja pitkän aikavälin tulevaisuuden luomiseksi. Tällä hetkellä ICRN:issa ovat Palanga Street Radio (Vilna), Tirkultura (Riika), IDA (Tallinna) ja IDA (Helsinki). Verkosto kokoontuu syyskuussa Helsingissä, jolloin heihin liittyy Cashmere Radio (Berliini). Vuorovaikutuksessa teosten ja saatetekstien kanssa he tekevät yhdessä suoran radiolähetyksen näyttelyn sisältä käyttäen äänitulkintaa, puhuttua sanaa ja äänikollaasia.

James Prevett on paikalla näyttelyssä sunnuntaina 25.9.2022

ICRN lähettää suoran lähetyksen näyttelystä tiistaina 13.09.2022 klo 19.00-21.00. Voit kuunnella lähetystä livenä osoitteessa https://idaidaida.net, https://palanga.live ja https://tirkultura.net

Mikko Kuorinkin teksti esitetään sunnuntaina 25.09.2022 klo 14.00

Taiteessaan James Prevett tekee asioita joiden ympärille kokoonnutaan – esineitä, tapahtumia, tekstejä ja videoita, jotka usein yhdessä muodostuvat veistokseksi. Hänelle kuvanveisto on ennen kaikkea keino tutkia mielten ja kehojen rajoja, sekä henkilökohtaisella että yhteisöllisellä tasolla. Prevettin töitä on ollut esillä laajalti ympäri maailman, kuten Isossa-Britanniassa, Suomessa, Ruotsissa, Thaimaassa, Yhdysvalloissa, Itävallassa ja Brasiliassa. Vuonna 2006 hän toimi osana ryhmää, joka edusti Iso-Britanniaa Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa. Hänelle myönnettiin Olga ja Vilho Linnamo säätiön Linnamo-palkinto vuonna 2021. Hänen teoksiaan on  Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmissa ja monissa yksityiskokoelmissa. Prevett asuu ja työskentelee Helsingissä, jossa hän toimii kuvanveiston lehtorina Kuvataideakatemiassa.

Luis Sagasti on argentiinalainen kirjailija, luennoitsija ja taidekriitikko. Hän syntyi vuonna 1963 Bahía Blancan kaupungissa ja valmistui historiasta Universidad Nacional del Sur -yliopistosta, jossa hän nykyisin myös opettaa. Sagasti toimi Bahía Blancan nykytaiteen museon koulutus- ja kulttuuriyhteistyöstä vastaavana kuraattorina vuosina 1995–2003 ja on kirjoittanut useita näyttelyjulkaisua. Fireflies -teoksen (Bellas Artes, 2011) lisäksi Sagasti on julkaissut neljä romaania: El Canon de Leipzig (Leipzigin kaanon, 1999), Los mares de la Luna (Seas of the Moon, 2006) ja Maelstrom (2015). Hänellä on myös esseekokoelma Perdidos en el espacio (Lost in Space, 2011) ja hänen uusin romaaninsa Una ofrenda musical (A Musical Offering) ilmestyi vuoden 2017 alussa.

Mikko Kuorinki on syntynyt Rovaniemellä 1977. Hän aloitti taiteellisen toimintansa 15-vuotiaana julkaisemalla pienlehtiä ja musiikkia. Nykyään Helsingissä asuva Kuorinki toimii pääasiallisesti kuvataiteen kontekstissa valmistamalla esineistä ja teksteistä koostuvia installaatioita, näyttelykokonaisuuksia ja julkaisuja. Teosten materiaaleina voivat toimia yhtä lailla tavarat, huoneet, tekstit, laulunpätkät ja roskat. Kuoringin työskentelyä määritteleekin eräänlainen dokumentaarisuus: hän tarrautuu kiinni siihen mitä on käsillä, sillä juuri tämä arkipäiväinen, näennäisesti merkityksetön, avautuu hänelle mysteerinä.

Hikari Nishida on ranskalais-japanilainen kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee tällä hetkellä Helsingissä. Hän valmistui Starsbourgin Haute Ecole des Arts du Rhin (HEAR) -taideyliopistosta, jossa hän opiskeli publication as art practice -linjalla. Hänen työskentelyssään yhdistyvät keräily, vuorovaikutus, yhteisöt ja installaatiotaide. Nishidan maaliskuussa 2021 Helsingin Kaapelitehtaalle perustama The Temporary Bookshelf (TTB) -projekti on toiminut sen jälkeen eri sijainneissa.

ICRN on kansainvälinen aloite, joka yhdistää ja tukee samanhenkisiä radioita kestävämmän ja pitkän aikavälin tulevaisuuden luomiseksi. Tällä hetkellä ICRN:issa ovat Palanga Street Radio (Vilna), Tirkultura (Riika), IDA (Tallinna) ja IDA (Helsinki). Verkosto kokoontuu syyskuussa Helsingissä, jolloin heihin liittyy Cashmere Radio (Berliini).

ICRN:n toimintaa tukee runsas Pohjoismainen kulttuuripisteen antama tuki.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Videon toteutus: Pia Männikkö

Kuva: Aukusti Heinonen.
Kuva: Aukusti Heinonen.
Kuva: Aukusti Heinonen.

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.