Jan-Erik Andersson.

Pro Sculptura -mitali Jan-Erik Anderssonille

Suomen Kuvanveistäjäliiton vuoden 2023 Pro Sculptura -mitali on myönnetty kuvataiteen tohtori ja kuvanveistäjä Jan-Erik Anderssonille.

Perusteluissa mainitaan, että Jan-Erik Andersson (s. 1954) on tehnyt taiteellisesti tinkimättömän ja omannäköisen uran yhdistämällä työskentelyssään monimuotoisesti arkkitehtuuria ja kuvataidetta. Hänen taiteellisesti laaja-alainen ja pitkäjänteinen toimintansa on erinomainen esimerkki myös nuorille, uransa alussa oleville taiteilijoille. Hänen työskentelylleen on ominaista yhteistyö eri alojen taiteilijoiden ja arkkitehtien kanssa.

Anderssonin tunnetuin teos on perheensä asuintaloksi (2009–2023) rakentama Life on a Leaf -talo. Taloprojekti oli osa hänen Kuvataiteen tohtorin tutkintoa, jossa hän käsitteli taiteen ja arkkitehtuurin välisiä suhteita. Anderssonin viimeisin syksyllä 2023 valmistunut talohanke Kuusi-o-talo on sekä kunnianosoitus kuuselle että viittaus luonnosta löytyvään muotoon, kuusioon, joka on talon pohjakaavan muoto. Kuvataideakatemian postdoc-työnä tehdyssä talohankkeessa, hän on jatkanut pitkäjänteistä yhteistyötä arkkitehti Erkki Pitkärannan kanssa sekä kutsunut mukaan useita taiteilijoita, muotoilijoita ja käsityöläisiä sekä puolisonsa graafisen suunnittelijan Marjo Malinin.

Jan-Erik Andersson on 1980-luvulta lähtien toteuttanut installaatioita, performansseja, lukuisia julkisia taideteoksia, interaktiivisia mediateoksia ja arkkitehtuuria. Teokset käsittelevät usein ihmisyyden perusenergioita; rakkautta, rakentamista, kommunikaatiota, syömistä, haaveilua, leikkimistä. Hän on tuottanut useita kirjoja ja ollut mukana kansainvälisissä arkkitehtuuriin ja kuvataiteeseen liittyvissä julkaisussa. Andersson on myös vuoden 2023 Kuvataideakatemian vuoden alumni.

Pro Sculptura -mitali jaetaan erityisistä ansioista suomalaisen kuvanveistotaiteen edistämiseksi. Heikki Varjan ja Kauko Räsäsen muotoilemaa Pro Sculptura -mitalia on jaettu vuodesta 1960 lähtien.  

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.