kuva: Olli Mantere

Irma Laukkanen Hiljainen valo

1.10.–24.10.2021

”Teokseni rajaavat sisäänsä läpikuultavan tilan, jossa on voimakas syvyysvaikutelma. Hiekkapuhallan, etsaan tai maalaan lasipintoja saadakseni valon vaihtelevasti näkymään. Osittain peittävä ja läpikuultava teos hahmottuu kerroksellisista lasilevyrakenteista ja tyhjästä tilasta niiden välissä. Kuvittelen, että näen läpinäkyvän pinnan sisään, syvemmälle, johonkin.

Näyttelyn pääteos on veistosinstallaatio Nostalgia, joka valaistaan videoprojisoinneilla. Kahden videokuvan sattumanvarainen samanaikaisuus tuo teokseen jatkuvan muutoksen, joka virtaa kuin puro – tai aika. Omaan elämääni pohjautuva teos on myös kunnianosoitus elokuvaohjaaja Andrei Tarkovskille.

Näyttelyn uusin teos, Kohtaaminen, sai alkuideansa Edith Södergranin runosta Ett möte. Tuntemattoman kohtaamista ja siihen liittyviä valintoja käsittelevässä teoksessa lasin läpikuultava luonne kontrastoituu lähes peittävään öljyväripintaan. Gallerian studion teoksissa haen rauhaa symmetriasta ja vanhojen kulttuurien viitteistä. Säveltäjä Jouni Hirvelän teoksiini toteuttama mm. linnunsiipien kahahduksia ja tiibetiläisiä sormisymbaaleita hyödyntävä ääniteos vahvistaa tilan tunnelmaa.”

Näyttelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus.

Irma Laukkanen on syntynyt Kotkassa 1958. Hän valmistui Suomen Taideakatemian koulusta (Kuvataideakatemia) taidemaalariksi ja kuvanveistäjäksi vuonna 1982. Laukkanen käyttää teoksissaan tasolasia, mutta myös muita heijastavia ja läpikuultavia materiaaleja, kuten teräsviiraa, ohutta metallilankaa tai maalattua silkkiä. Viime aikoina hän on joskus liittänyt lasiveistoksiinsa hylättyjä esineitä tai videoprojisointia. Laukkanen on osallistunut näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla vuodesta 1981, esim. Pariisissa, Bonnissa, Moskovassa, Malmössä ja Pietarissa, ja hänellä on ollut useita yksityisnäyttelyjä Suomessa. Irma Laukkanen on palkittu lukuisissa taidekilpailuissa ja hän on toteuttanut useita eri tila- ja valo-olosuhteisiin suunniteltuja julkisia teoksia, mm. Ateneum-saliin Kansallisgalleriaan, Vantaan pääkirjaston aulan ilmatilaan ja Helsingin Uuteen lastensairaalaan.

Laukkanen on edustettuna mm. Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmissa ja hän on ollut ehdokkaana Ars Fennica -palkinnon saajaksi vuosina 1997 ja 2003. Hänen puolisonsa on kuvanveistäjä Markku Hirvelä ja heillä on neljä poikaa. Irma Laukkanen asuu ja työskentelee Kotkassa.

Taiteilija on tavattavissa gallerialla perjantaina 1.10.2021 klo 14–17 ja sunnuntaina 24.10.2021 klo 14–16.

Video: Pia Männikkö

Irma Laukkanen, Kohtaaminen, 2021.
Irma Laukkanen, Kohtaaminen, 2021. Kuva: Aukusti Heinonen.
Irma Laukkanen, Hiljainen valo, 2021.
Irma Laukkanen, Hiljainen valo, 2021. kuva: Aukusti Heinonen
Irma Laukkanen, Nostalgia, 2016.
Irma Laukkanen, Nostalgia, 2016. kuva: Aukusti Heinonen
Irma Laukkanen, Hiljainen valo, 2021.
Irma Laukkanen, Hiljainen valo, 2021. kuva: Aukusti Heinonen
Irma Laukkanen, Ykseys, 2016.
Irma Laukkanen, Ykseys, 2016. kuva: Aukusti Heionen

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.